De salderingsregeling is een belangrijk onderdeel van de Nederlandse regelgeving als het gaat om zonne-energie. Het bepaalt hoeveel stroom je kunt opwekken met je zonnepanelen en wat je kunt doen met de overtollige stroom. In deze blog bespreken we alles wat je moet weten over de salderingsregeling, zodat jij maximaal kunt profiteren van je zonnepanelen.
Dankzij de salderingsregeling is het voor particulieren aantrekkelijk om stroom op te wekken. De stroom die je “te veel” opwekt kun je namelijk terugleveren aan het energienet. En daar word je voor vergoed. Hierdoor bespaar je op je energierekening en draag je bij aan een groener energieverbruik. Er zit wel een maximum aan de hoeveelheid stroom die je teruglevert dus let er wel op dat je niet te veel stroom opwekt.
Vanaf 2025 krijg je minder geld voor de stroom die je niet verbruikt maar teruglevert aan het net. Om optimaal te profiteren van je opgewekte stroom kun je dan slimmer omgaan met de stroom je opwekt. Gebruik bijvoorbeeld huishoudelijke apparaten pas als je zonnepanelen stroom aan het opwekken zijn. Dan hoef je de stroom niet te kopen.
De salderingsregeling werkt door middel van een slimme meter. Deze meter meet hoeveel stroom je opwekt en hoeveel stroom je verbruikt. Als je meer stroom opwekt dan je verbruikt, wordt de overtollige stroom teruggeleverd aan het energienet. Je ontvangt hiervoor een vergoeding in de vorm van een terugleververgoeding.
De salderingsregeling biedt vele voordelen. Ten eerste bespaar je op uw energierekening door de terugleververgoeding die je ontvangt. Ten tweede draag je bij aan een groener energieverbruik door je overtollige stroom terug te leveren aan het energienet. Ten derde is het voor jou als consument mogelijk om zelf stroom op te wekken en zelf energie te besparen.
Om in aanmerking te komen voor de salderingsregeling zijn er een aantal vereisten waar je aan moet voldoen. Ten eerste moet je over een zonne-energiesysteem beschikken. Dit kan bijvoorbeeld een zonnepaneelinstallatie op je dak zijn of een zonneboiler. Verder moet je aangesloten zijn op het elektriciteitsnet en moet je zonne-energiesysteem aangesloten zijn op een meetinrichting.
Om te bepalen of je aan deze vereisten voldoet, kun je contact opnemen met je netbeheerder. Zij kunnen je informeren over de specifieke vereisten in jouw regio en of jouw zonne-energiesysteem aan deze vereisten voldoet. Als je aan de vereisten voldoet, kun je de salderingsregeling aanvragen bij je netbeheerder.
De salderingsregeling alleen geldt voor huishoudens en kleine ondernemingen. Bedrijven met een grotere energiebehoefte kunnen een andere regeling aanvragen die beter aansluit op hun behoeften.
De kosten van de salderingsregeling zijn afhankelijk van een aantal factoren, zoals het type zonne-energiesysteem, de grootte van het systeem en de specifieke vereisten in uw regio. Over het algemeen zijn er twee kostenposten waar u rekening mee moet houden: de installatiekosten van het zonne-energiesysteem en de kosten voor het aansluiten op het elektriciteitsnet en het installeren van een meetinrichting.
De kosten voor het aansluiten op het elektriciteitsnet en het installeren van een meetinrichting zijn kosten die u moet betalen aan uw netbeheerder. Deze kosten kunnen variëren afhankelijk van uw specifieke situatie en kunnen tussen de €100 en €500 liggen.
De installatiekosten van het zonne-energiesysteem zijn de kosten voor het kopen en installeren van de zonnepanelen, de omvormer en andere benodigdheden. Om de kosten te drukken kunt u gaan voor een alles-in-1 zonnepanelen pakket van 365 Solar. Inclusief alle materialen die u nodig heeft om de zonnepanelen op een plat dak te plaatsen.
Het antwoord: Ja! Gemiddeld heb je de zonnepanelen na 8 jaar terugverdiend. Je bespaart maandelijks op je energierekening, je kunt de BTW op zonnepanelen terugvragen, je woning wordt meer waard en je merkt minder van veranderingen in de energietarieven. Zeker de moeite waard dus.
Bereken de opbrengstTot 1 januari 2025 kun je 100% van het overschot aan stroom dat je opwekt salderen. Daarna begint de afbouw van de regeling. In het eerste jaar zal dit 36% zijn. Vanaf 2026 tot 2031 zal er jaarlijks een afbouw van 9% plaatsvinden. Het einde van de salderingsregeling staat op 1 januari 2031. De afbouw van de regeling betekent niet dat je geen vergoeding meer krijgt voor het terugleveren van energie, je ontvangt nog altijd een compensatie voor je bijdrage. Maar dit wordt t.z.t. op een andere manier ingevuld.
Ik was op zoek naar een goedkoop alternatief en heb er voor gekozen om het zelf te gaan doen. Dit pakket van 365 Solar voldoet aan mijn wensen. Ik kon het zelf eenvoudig installeren en ik heb aardig wat centjes bespaard. Ook transport was goed geregeld.
JasperIk wilde zelf aan de slag, maar ik zag door de bomen het bos niet meer. Toen kwam ik hier terecht. Precies wat ik zocht. Weinig keuze, maar gewoon een uitstekend product op maat. Het installeren was een leuke klus!
ManonOntzettend tevreden over het pakket van 365 Solar. Eenvoudig zelf te monteren. Ik was veel goedkoper uit en ik vond het zeker de moeite waard.
Gert JanAlles werd netjes volgens afspraak geleverd en het installeren was heel makkelijk. Ik zou dit product zeker aan de mensen om mij heen aanraden. Binnen een dag was de montage geregeld. Zeer tevreden over het product.
LuukOp al onze producten zijn onze algemene voorwaarden van toepassing. Alle prijzen zijn inclusief BTW en andere heffingen en exclusief eventuele verzendkosten en servicekosten. In ons privacybeleid lees je hoe we met cookies omgaan.